in-Touch
EN
in-Touch
in-Touch

RISK MANAGEMENT

Ακραία καιρικά φαινόμενα – Φυσικές καταστροφές: Υπάρχουν στη λίστα του Business Continuity μιας επιχείρησης;

Πριν πολλά χρόνια, μου έτυχε ένα περιστατικό, όπου λόγω κακοκαιρίας και μεγάλης χιονόπτωσης είχε υποχωρήσει ένα υπόστεγο σε εγκαταστάσεις εργοστασίου. Ήταν το μοναδικό απρόβλεπτο περιστατικό, που προερχόταν από καιρικές συνθήκες που διαχειρίστηκα, όλα τα χρόνια που βρισκόμουν απ’ τη μεριά των επιχειρήσεων! Στις αξιολογήσεις που κάναμε κάθε 6μηνο για τους πιθανούς κινδύνους που ίσως να είχαμε να διαχειριστούμε (Risk Management), οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν αξιολογηθεί από την ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με τέτοιο βαθμό ώστε να είναι στις top 10 προτεραιότητες.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και μαζί με τα χρόνια άλλαξαν και τα καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Οι συνεχιζόμενες ανεξέλεγκτες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι φυσικές καταστροφές που συνεχώς αυξάνονται σε πλήθος και ένταση, η ατολμία των ανεπτυγμένων κρατών για δραστικά μέτρα αλλά και ο αναπτυσσόμενος κόσμος επιβαρύνουν δραματικά κάθε προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος.

Η κλιματική αλλαγή λοιπόν, δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ποιος θα περίμενε ανεμοστρόβιλο στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, καταστροφές σε Κεφαλονιά και Καρδίτσα, υδροστρόβιλο σε Νάξο και Ρόδο! Ποιος θα φανταζόταν ότι κάτοικοι νησιού μας θα αντιμετώπιζαν τσουνάμι!

Το business continuity είναι μια διαδικασία που θα πρέπει κάθε επιχείρηση να εφαρμόζει πιστά προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει τις βασικές λειτουργίες αλώβητες σε περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα ή οποιοδήποτε άλλο απρόβλεπτο περιστατικό.

Αναρωτιέμαι πόσες εταιρείες (και δεν υπολογίζω τις μεγάλες) έχουν business continuity process, που θεσπίζει διαδικασίες διαχείρισης πιθανών κινδύνων. Διαδικασίες που οδηγούν σε προληπτικά μέτρα τα οποία αποσκοπούν στο να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες επιπτώσεις κάποιου κινδύνου, στην περίπτωσή μας τα ακραία καιρικά ή φυσικά φαινόμενα, στην ομαλή λειτουργεία της επιχείρησης. Αλλά, και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ομαλά και με το μικρότερο επιχειρηματικό κόστος σε περίπτωση κάποιων επιπτώσεων.

Με δύο λόγια, με το business continuity επιδιώκεις να διατηρηθούν οι βασικές λειτουργίες της επιχείρησης εν ενεργεία κατά τη διάρκεια ενός απρόβλεπτου περιστατικού, να ανακάμψουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και με τον λιγότερο αντίκτυπο στη λειτουργεία της εταιρείας γενικά.

Σίγουρα πλέον, όταν μιλάμε για business continuity, θα πρέπει να εξετάζουμε σοβαρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κλπ. Δεν ξέρουμε αν και πότε θα χτυπήσουν και τι επιπτώσεις θα έχουν. Κι όταν μάθουμε ότι θα ξεσπάσουν, μπορεί να είναι αργά για όποια μέτρα πρόληψης. Ποιος περίμενε τον ανεμοστρόβιλο στην Αττική, το τσουνάμι στη Σάμο;

Οι μεγάλες εταιρείες, λογικά, έχουν τους μηχανισμούς και τα συστήματα ώστε να αξιολογήσουν, και να πραγματοποιήσουν κάποιες ενέργειες προληπτικά. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πριν 3 βδομάδες, επισκέφθηκα τα Πολιτικά Εύβοιας, προκειμένου να σχεδιάσουμε για ένα πελάτη πρόγραμμα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τον περασμένο Αύγουστο. Υπήρχαν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, κι όχι μόνο, που είχαν πληγεί, κάποιες απ’ αυτές μάλιστα δε θα ξανανοίξουν…..Δύο μήνες μετά και το μέγεθος της καταστροφής ήταν ακόμη εμφανές.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι εκτός από τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει από μόνη της μια επιχείρηση θα πρέπει να συνεργαστεί/συζητήσει και με την Πολιτική Προστασία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των πλάνων της.

Σίγουρα η λίστα που καλείται να διαμορφώσει ο υπεύθυνος Διαχείρισης Κρίσεων (Crisis Management) μιας επιχείρησης είναι δυναμική. Θα πρέπει κάθε φορά, να επαναξιολογούνται τα δεδομένα που ισχύουν εκείνη τη στιγμή.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα “έλα μωρέ δεν θα γίνει τίποτα….” Θα πρέπει οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου, να εντάξουν τις διαδικασίες Business Continuity μιας και μόνο έτσι μπορεί να μετριασθούν οι επιπτώσεις από τον κίνδυνο. Επιπτώσεις που κάτω από άλλες συνθήκες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες για τις εταιρείες και με μεγάλο κόστος. Ας εφαρμόσουμε τα απαραίτητα συστήματα που προστατεύουν τη λειτουργία της επιχείρησης. Κι ας είμαστε αυστηροί-τυπικοί στις επιλογές και κρίσεις μας προκειμένου να σχηματίσουμε την πραγματική εικόνα των πιθανών κινδύνων, που θα μας επιτρέψει να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης έγκαιρα. Κι αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, τότε απλά αναζητήστε κάποιον ειδικό ώστε να υλοποιήσετε τις διαδικασίες

in-Touch
in-Touch
in-Touch

Επικοινωνήστε μαζί μας

Your name
Your e-mail
Your phone number
Subject
Message